Ainon

Hur låter början på en apokalyps, det korta ögonblicket då bara mormor och måsar lever? AINON tar lyssnaren med på en resa genom olika tider och rum och skapar starka bilder att stanna till vid. Det knarrar och svävar tills det helt plötsligt börjar en rytmisk väv som man kan ta tag i. 

AINON är en finsk kvartett grundad av cellisten-kompositören Aino Juutilainen 2017. Musiken har influenser från jazz, samtidsmusik och klassisk musik. Musiken är delvis improviserad och delvis komponerad för just dessa spelare. Spelarnas olika personligheter är närvarande i föränderliga atmosfärer och tidslager. 

AINON kombinerar olika influenser som associerar fritt och når lyssnaren med en lekfull attityd. AINONs konsert i Tenho Restobar listades bland de 10 bästa jazzkonserterna 2018 i "kohta... jazzii"-bloggen. Sedan dess har AINON spelat på några av huvudscenerna för finsk jazz och experimentell musik som We Jazz festival, Jazz Espa, JazzAnti och Validi Karkia -club med flera.

 I september 2021 var AINON på en turné i Finland som arrangerades av Vapaat äänet och Jazz Finland. AINON spelade in sitt debutalbum "Drought" sommaren 2019 och skivan släpptes på We Jazz records i september 2020.

“Ainon’s compositions are filled with a rare sense of sophistication that combines the playful elements of jazz with the weightier approach of classical music seamlessly.“
- All About Jazz / Friedrich Kunzmann 

Aino Juutilainen (cello /komposition)
Merimaija Aalto (violin / viola / röst)
Milo Linnovaara (saxofon / klarinett / flöjt)
Joonas Leppänen (trummor)

Hemsida Lyssna